Meisje in het blauw

31-10-2022

Rabia: is een meisje dat extreem scheel kijkt. We hebben oefeningen gedaan voor het trainen van de linker- en rechter hersenhelft met lichaamsoefeningen en tekeningen maar het omdat het zo ernstig was leek het ons beter om naar het ziekenhuis te gaan.

Een van de zeer betrokken onderwijzers ging mee op zijn enige vrije dag. Natuurlijk waren we eerst op huisbezoek gegaan om kennis te maken en om toestemming te vragen. Het bleek dat Rabia's moeder was vertrokken met een andere man. Haar zus was meegegeven aan een priester die een weeshuis had. Haar broer was vertrokken naar familie in de heuvels. De vrouw waar ze woonde bleek haar stiefmoeder te zijn, de eerste vrouw van haar vader. Toen zij geen kinderen kon krijgen was de vader getrouwd met een andere vrouw. Je ziet in Nepal veel dat kinderen worden achtergelaten of weggebracht naar een weeshuis als de moeder trouwt met een andere man omdat die meestal geen kinderen accepteert van een andere vader. Vaak zijn het arme vrouwen zonder opleiding, ze hebben geen inkomsten of middelen van bestaan en zijn veelal ongeletterd.

Bij het bezoek aan het ziekenhuis raadde men aan om het goede oog af te plakken zodat het andere oog zich zou herstellen. De stiefmoeder en de onderwijzer wilden liever opereren. De specialist raadde ons eerst aan het oog af te plakken. Ik heb geloof ik drie verschillende brillen achtereen volgens gedoneerd. zodat een glas afgeplakt kon worden. De brillen verdwenen spoorloos in de modder. Het oog heeft zich iets hersteld.

De stiefmoeder is inmiddels overleden. Ik heb geprobeerd te achterhalen wat er met Rabia is gebeurd maar krijg daar geen duidelijke informatie over. Bij mijn volgende bezoek ga ik daar weer achteraan.