Nepal maart-april 2023 Lotus Family Home

09-04-2023

9 April zijn Anja en Oscar met een binnenlandse vlucht van Biratnagar teruggekeerd in Katmandoe om als laatste "The Lotus Family Home" te bezoeken. De home-mother, Benita Lama, en de home-father, Iman Lama, zijn 12 jaar geleden gestart met "the Lotus Family Home". Ze vingen in het begin 6 straatjongens op. Benita was toen zelf 19 en Iman 25. Ze leefden o.a. van de opbrengst van de muziek, die ze in Katmandoe samen met de kinderen op straat maakten.

Als straatmuzikanten hebben Benita en Iman, Alice Konijnenberg en haar vriend, Lis, ontmoet. Alice is helaas in 2019 overleden, ze was een nicht van een aangetrouwde neef van Anja Brasser. Alice heeft in Nederland speciaal de Stichting Penny Whistle, opgericht om Benita en Iman met de opvang van de kinderen te steunen. Anja heeft contact met Penny Wistle opgenomen omdat zij benieuwd was naar haar ervaringen in Nepal. Door donaties van Penny Whistle kon het huisje in Katmandoe aangeschaft worden.
In die woning verblijft nu een groep van 12 kinderen (8 jongens en 4 meisjes). Eén van de jongens is het biologisch kind van de initiatiefnemers. Twee van de meisjes zijn kinderen van de kok.De ontmoeting met Benita en Iman was zeer verrassend voor Oscar omdat Benita en hij hetzelfde Tibetaans Boeddhistische pad volgen. Verder is Oscar net als Iman een ervaringsdeskundige op het gebied van verslaving is en heeft hij ook met verslaafden gewerkt.
De aankomst bij het Lotus Familiehuis was bijzonder aangezien vlak daarna een Tibetaans ritueel voor voorspoed werd gedaan met een heuse Lama (leraar) erbij; de oude gebedsvlaggen werden vernieuwd. Oscar viel als het ware met zijn neus in de boter en nam deel aan het uren durende ritueel."Lotus Family House" is een muzikaal huis, er waren twee gitaren, een táblá, madal (Nepalese trommel), fluiten en keyboard. De jongens speelden allemaal wat gitaar en één van de jongens volgde een muzikale opleiding. Iman, de huisvader, speelde goed gitaar en we hebben samen nog wat geïmproviseerd.
De volgende ochtend is Oscar met Iman op de "Rehab" geweest en maakte kennis met de bewoners. Hij heeft voor ze gezongen, gitaar gespeeld en een peptalk voor ze gehouden.

Anja en Oscar zijn met de jongeman die de muziekopleiding doet een goede gitaar voor het Lotus Familiehuis gaan kopen (€225,-).

Voor vertrek heeft Anja ook een tekenwedstrijd georganiseerd en de tekeningen met de kinderen besproken er was weer voor allen een prijs naar keuze.

We kregen een mooi afscheid met veel zang, van de kinderen als zowel van de home-mother en –father. Oscar zong een gedicht van Joyce (Ecce Peur), dat hij eerder op de dag met Iman had geoefend. Anja zong Summer Time en ze kregen beide een kata ten afscheid.
Toen de Taxi hen 's avonds kwam ophalen liep de hele familie uit om ze uit te zwaaien.
Het verblijf in "the Lotus Family Home" was veel te kort. Het was hartverwarmend voor Anja en Oscar om bij deze familie te zijn en te genieten van hun gastvrijheid.
Allen misten Alice natuurlijk heel erg.

Volgend jaar willen Oscar en Anaj een langer bezoek aan het muzikaal huis brengen.Anja en Oscar